Радионица “Родитељ-гост у разреду”

Родитељи су први учитељи дјеце. Они представљају прве моделе које дјеца опонашају приликом рјешавања проблема, остваривања сарадње, размјењивања идеја , те извођења активности. На крају крајева, родитељи су ти који највише воле своје дијете  и желе да оно напредује. Управо због тога од изузетне је важности успоставити добру сарадњу породице и школе.

Наставник је тај који родитељима саопштава да је интерес школе да дијете буде на првом мјесту и да у томе жели сарађивати са родитељима. Веза родитељ→ школа мора бити утемељена на поштовању и повјерењу.

Видјевши родитеље који су укључени у рад школе и остварују сараднички однос са наставником, дијете осјећа да је врједније, сигурније, више је мотивисано за рад и лакше се укључује, постиже боље резултате од уобичајених, остварује квалитетнију комуникацију са вршњацима и наставником, те осталим радницима школе…

Полазећи од свега горе наведеног, већ годинама се трудимо да остваримо што квалитетнији однос родитеља и наставника у нашој школи. Сарадњу смо остваривали на разне начине, а наводимо само неке од њих:

 • организовање заједничких излета и наставе у природи;
 • бројне хуманитарне акције;
 • шивање костима за карневал, прављење маски, помоћ при организацији одласка на карневал у Бањалуку, те родитељска пратња;
 • припремање и обликовање многих других костима за разне школске представе у којим су дјеца учествовала;
 • гостовање у разреду особе из одговарајуће струке: мајка медицинска сестра, мајка лаборант, мајка агроном, отац ветеринар, мајке цвјећарке, мајке домаћице,…
 • помоћ оца пекара при организацији посјете пекари, као и стручно предавање,
 • обезбјеђење разгласа за приредбе уз стручну помоћ оца музичара;
 • прављење вјешалица за дјечије јакне и капуте од стране оца столара;
 •      шивање заштитних застора за учионице;
 • идејна рјешења и практична израда разних дидактичких играчака;
 • и многе друге.

Овим путем захваљујемо се свим родитељима ученика наше школе на повјерењу које имају у нас и надамо се да ћемо убудуће имати још квалитетнију сарадњу с циљем стварања школе у којој дијете има централну улогу

Дио атмосфере из наших учионица пренијеће Вам фотографије у прилогу.

РАДИОНИЦА: „ОД ЖИТА ДО ХЉЕБА“

Денковић Марина, мајка Дрљача Срђана, објаснила нам је пут „Од жита до  хљеба“;Како се мијеси тијесто од брашна, соли и воде учила нас је Дрљача Николина , мајка Раилић Наташе;Мајина мајка  Свјетлана Кукавица, показала нам је како се модлицама могу направити разни облици од тијеста;

РАДИОНИЦА : ПРАВИМО КУЋИЦЕ ЗА ПТИЦЕ

Срђанов тата  Раденко Дрљача,  помогао нам је да направимо кућице за птице и научимо како и ми можемо помоћи животињама да преживе  зимуКајтезовић Хусеин, Мерисин отац, се такође дружио са нама и вјешто баратао алаткама док смо правили склониште  птичицамаУз помоћ тата – мајстора направили смо права умјетничка дјела која су врло корисна за наше “летеће другаре”

РАДИОНИЦА:  ПРАВИМО ИГРУ – ШЕТАЛИЦУ „ОБЛИЦИ И БОЈЕ“

Ђукић Бојана, мајка Mедић Андреја, правила нам је шаблоне за геометријске облике и помагала да их изрежемо од колаж-папира

Луцијина и Иванова мама Ана Марковић, је пазила да употријебимо одговарајуће боје

Анити Лајшић, мами Михаеле Сладаковић, прошли пут се јако допало код нас, па је поново дошла да се играмоУживанција је играти нову игру коју смо сами направили, а како ли ће тек бити супер побиједити маме и тате кад донесемо игру кући и покажемо им шта смо све научили

РАДИОНИЦА: „РАЗЛОГ ЗА СВАЂУ И НАЧИН ДА СЕ ИЗБЈЕГНЕ“- НЕНАСИЛНА КОМУНИКАЦИЈА

1.Боројевић Драгана, мајка Костић Кристине, правила је са нама занимљиве лутке, а затим и осмислила луткарску представу на тему  „Свађа око играчке“.

2.

Мајина мама – Кукавица Свјетлана – поново се дружила са нама и «режирала» представу «Изазивам те –изазиваш ме».

3.

Са учитељицом смо кроз глуму учили да требамо питати за дозволу да посудимо туђе ствари кроз представу «Крадљивица».

4.

Лутке које смо направили биле су «глумачке звијезде» наших представа , а затим су украсиле пано у нашој учионици. Ових дана понијећемо их кући да се њима играмо и стално подсјећамо на начине како да правилно комуницирамо и избјегнемо свађу са другарима.

РАДИОНИЦА: ПРАВИМО «ГЛАСАНКУ- СЛОВАНКУ»

5.

Кајтезовић Нурида, Мерисина мама, учила нас је да направимо «Гласанку-слованку», сликовницу која ће нам помоћи да разликујемо гласове и слова, те научимо писати разне ријечи.

6.

Кајтезовић Суада, Харисова мајка, нас је учила да правимо половине и четвртине листова, увезујемо тракицама наше сликовнице и све вријеме се смјешкала, јер смо били добри и послушни.

7.

Тета Николина, Наташина мама, је поново са нама, помаже нам, упућује нас и не да нам да «мусамо», јер је јако важно да наше сликовнице буду уредне и имају лијепе корице.

8.

Задовољни ми, задовољни родитељи, задовољна учитељица! Данас смо  учили разликовати гласове и слова, правити половине и четвртине, а прстићи су се добро извјежбали сијекући маказама, нижући листиће и увезујући наше «Гласанке- слованке». Слова- чувајте се – стижемо!!!

РАДИОНИЦА: ПРАВИМО МАСКЕ ОД КАРТОНА

9.

Недић Дражена, Лукина мама, дошла нам је у посјету и остала да нам  помогне направити необичне маске од картона.

10.

Мијатовић Далиборка, Бориславова и Јованова мама, цртала је и изрезивала маске са нама. Знала је тачно како изгледају ликови из цртића.

11.

Јаковљевић Драгана, Миличина мама, довела нам је у госте и малог Владана, Миличиног брата, да се са нама дружи и игра.

12.

Само да довршимо још неке маске, па можемо на маскенбал. Маске су нам толико занимљиве да се сваки дан неколико нас крије и вири иза њих. Игранција – уживанција!

РАДИОНИЦА: ПРАВИМО ОКВИРЕ ЗА СЛИКЕ

13.

Ред је и наша огромна жеља  да се захвалимо свим родитељима који су се ово полугодиште дружили са нама у учионици и научили нас толико тога корисног и занимљивог. Зато смо се досјетили да направимо оквире за слике које ће приказити њихово гостовање у учионици. Мало смо експериментисали и направили мала ремек-дјела. И наравно, у помоћ су нам притекле маме:

– Денковић Марина, мајка Дрљача Срђана;

– Ћирић Ксенија, Кристијанова мајка;

– Кукавица Свјетлана, Мајина мајка;

– Дамјанић Драгана, Бојанина мајка;

– Боројевић Драгана, мајка Костић Кристине (помогла да довршимо оквире).

Resize of DSCN1016

Да смо талентовани и вриједни, заиста се види на овим оквирима и сликама. Биће то одличан новогодишњи поклон нашим родитељима направљен од срца, али и подсјетник да ова лијепа дружења желимо наставити и у другом полугодишту.

 

 

Komentari su zatvoreni.