Централна школа

Школска зграда у Новом Граду у којој се изводила настава од 1889-1949 године,задужбина Пере Дрљаче

Након ослобођења  земље, 1945. године, требало је уложити напоре у процес описмењавања и школовања генерација младих који су због рата били спријечени да се школују.Прво је требалио оспособити кадрове, а затим формирати мрежу основних школа.

У самом граду до 1962. године радила је Народна основна школа у просторијама данашњег Радничког универзитета.

Због значајног повећања броја ученика Народна основна школа прераста у двије основне школе које се називају Прва и Друга основна школа. Основна школа ,,Вук Караџић“ наставља континуитет рада Прве основне школе.

1964.године основана је Основна школа „Добрила Грубор“ и носи име по народном хероју Добрили Грубор која је 1941.године отишла у народноослободилачку борбу и истакла се дисциплином и храброшћу, а била је запослена као омладински руководилац батаљона.

28.11.1978.године на садашњој локацији на Уријама постављен је камен темељац за изградњу нове Основне школе „Добрила Грубор“.Школске 1979.године због изградње хотела „Уна“ и урушавања темеља старе школе на захтјев Општинске комисије настава се изводи у Основној школи „Браћа Хрнчић“, Радничком универзитету и Средњошколском центру.

Школске 1980/1981. године настава се изводи у новој школи „Добрила Грубор“ чија је површина 3705 м² с 10 матичних учионица, 5 специјализованих, 5 кабинета и 1 сала за физичко васпитање.Исте године долази до рационализације школских мрежа па су тадашњем ОУР-у ове основне школе прикључене Основна школа „Михајло Ђурић“, Добрљин  и Основна школа „Симо Бјелајац“ , Блатна .Централној школи припадају и подручне школе у Пољавницама, Равницама  и Водичеву.

Школа у Пољавницама  почела је са радом у јануару 1959. године, а градили су је људи који су тада живјеки у селу. Први учитељи у тамошној школи су били Владо и Роса Јаковљевић. Темељи за нови школски објекат постављени су почетком 2009 год.,а објекат је у цјелости завршен у јуну 2010.год.

Основна школа у Добрљину основана је од стране Штајнбасове фирме као приватна основна школа за дјецу тамошњих чиновника.Године 1974.отворена је нова школа у Добрљину „Михајло Ђурић“ и 1980. год. припојена је садашњој школи.Некада је имала преко 330 ученика,а данас је тај број знатно мањи.

У новембру 1992 год тадашња Основна школа „Добрила Грубор“ мјења име у Основну школу „Вук Караџић“ носећи име реферматора српског језика и правописа. До тада се као Дан школе обиљежавао 25.мај и посљедњи пут је обиљежен 1991.год.

21.10.2010. године на сједници Школског одбора утврђен је и уграђен у Статут Дан школе који се обиљежава 6.новембра,на дан рођења Вука Караџића.Данас школа има 48 одјељења и 96 радника.У централној школи се налази 12 универзалних учионица,12 специјализованих,двије школске радионице и једна сала за физичко васпитање.Укупан број ученика је 898.

Поред редовне наставе ученици су укључени у разне ваннаставне активности као сто у:еколошка секција,цвјећарска,информатичка,саобраћајна,новинарска,литерарна,драмска,рецитаторска,ликовна ,ритмичка,фолклорна,кошаркашка,фудбалска,Млади географи и Цивитас.У рад и унапређење наставе укљуцени су и родитељи преко Савјета родитеља и ученици путем Савјета ученика.Школа учествује и у многим пројектима разних невладиних организација,сарађује са локалном заједницом и има њену подршку као и многе запажене резултате на разним такмичењима и конкурсима о чему свједоче бројне награде и признања.

Komentari su zatvoreni.